Kulturarv avser såväl materiella som immateriella uttryck. Kulturarv omfattar traditioner, språk, konstnärliga verk, historiska lämningar, arkiv- och föremålssamlingar samt kulturmiljöer och kulturlandskap som överförs från generation till generation.
Vad som betraktas som kulturarv förändras med tiden och är ett uttryck för samhällets skiftande värderingar. Det är alltså inte statiskt utan något som ständigt förändras och omformuleras. Varje tid bildar sig en egen uppfattning om vad som är kulturarv och vad det betyder. När det skrivs i bestämd form – kulturarvet – innefattar det en mångfald av kulturarv.
Överallt finns spåren av det förflutna i vår omgivning. Kulturmiljö avser den av människan påverkade fysiska miljön. Det kan gälla alltifrån enskilda objekt till stora landskapsavsnitt. Kulturmiljön är en del av kulturarvet.
Riksantikvarieämbetet har regeringens uppdrag att vara pådrivande och samlande i kulturarvsarbetet och verka för att kulturarvet bevaras, används och utvecklas på bästa sätt.
Källa: Riksantikvarieämbetet, 2014
– o – o – o – o – o – o – o – o – o – o – o – o –
Lämningstypslista och vägledning
- Lista med lämningstyper och rekommenderad antikvarisk bedömning. Version 4.0. Pdf. Gäller fr.o.m. 2014-01-01
http://kulturarvsdata.se/raa/samla/html/6433
- Vägledning om fornlämningsbegreppet och fornlämningsförklaring
Gäller fr.o.m. 2014-01-01
http://kulturarvsdata.se/raa/samla/html/6432
- Kulturmiljölagen (SFS nr 1988:950)
Gäller fr.o.m. 2014-01-01