Faktablad
Definition: Minnesmärke i trä, sten eller metall eller minnesinskrift efter historisk person eller särskild händelse. Har tillkommit efter 1850.
Även Runsten. Runristning i sten eller annat material. Ristade, huggna, knackade eller slipade bilder av järnålderskaraktär eller medeltida karaktär. Har tillkommit före 1850.
Utanför Kårestad Furuby socken
En äldre form av Minnessten är en Runsten.
Men runsten klassas som fornminne.
Runsten, Vislanda.
Foto 2005-04-15 © Björn Möller.
Andra sakord: Minnesinskrift annan, Minneskors, Minnesmärke annat, Minnessten, Ristning annan,
Runsten: Omfattar bilder i fast häll, på rest sten eller block.
Anmärkning: Minnesstenar sätts upp av olika instanser, vanligast är nog statligt och kommunalt uppsatta stenar. Men även privatpersoner och föreningar sätter upp minnesstenar för att komma ihåg olika händelser som har påverkat människorna på ett eller annat sätt.
Vikingatida runristningar är ofta minnesinskrifter, vanligen efter döda anförvanter.
Råd till markägare:
Undvik att i möjligaste mån göra så att kör- eller släpskador uppstår över fynden. Utför inte någon maskinell markberedning eller plantering på själva lämningarna.
Tag gärna bort träd vid lämningen så att dessa inte skadas av rötterna eller när träden sedemera faller. Var aktsam om det som ortens förfäder har slitit ont med att få till.
Mer detaljerade råd kan du få av skogsvårdskonsulenterna på skogsvårdsstyrelsens distrikt – varje lämning är unik och ger speciella möjligheter att skapa en värdefull kulturmiljö!
Grundregeln är att de enskilda objekten skall skyddas vid skogliga åtgärder.
Undvik maskinell markberedning på själva lämningen.
Lämna gärna ett antal 1,3 m höga stubbar runt lämningen så den syns även på vintern.
Planera gärna lämningen som en miljö inför framtiden.
Tänk över vilka kvarvarande kulturväxter Du vill skydda och vilka trädslag Du vill gynna på sikt. Och utför de åtgärder som främjar dessa.
Lövträd och hamlade träd framhäver platsens karaktär av kulturlämning.
Gör gärna lämningen mer synlig genom att ta bort något extra träd invid lämningen vid röjning och gallring.
Våra skogar är fulla av spår som föregående generationer lämnat efter sig. Skogen är därför en del av det oersättliga historiska arkiv som finns. Bevara detta arkiv på bästa möjliga sätt till de som kommer efter Dig!
Faktablad – Minnessten
Skog och Historia Fornminnen och Kulturminnen – Fornlämningar och Kulturlämningar … Projektet Skog och Historia visar oss var torplämningar, minnesmärken, tjärdalar, vägar, varggropar, m fl står att finna i våra marker i Kronobergs län.