Faktablad
Recept
Antika recept från svensk historia. dvs inte yngre än 100 år (före 1915)
Mat
Kolbullar
Grundrecept
2hg saltat fläsk eller bacon
3 dl vatten
2 dl vetemjöl (eller rågmjöl)
Lite salt
Gör så här
Tärna fläsket och stek det krispigt.
Tag en bunke och häll i vatten och blanda samman med mjölet.
Häll smeten över köttet och stek färdigt, men inte på för hög värme i maximalt 3 minuter. Vänd nu den s k kolbullen och stek vidare under 2 minuter.
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Bröd
Kavring
DAG 1:
7 dl vatten
7 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
1 msk finkrossad kummin.
DAG 2:
50 g jäst
3,5 dl vatten
7 dl fint rågmjöl
2 dl mörk sirap
1 L rågsikt
3dl vetemjöl
1. Dag 1: Låt vattnet koka upp. Häll mjölet i en bunke och häll över vattnet. Tillsätt salt och kumminen. Blanda väl, täck över degen och låt stå i rumstemperatur ca 8 timmar.
2. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°, häll det över jästen och rör om ordentligt. Blanda ner det och rågmjölet i blandningen från dag 1. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk 4 timmar.
3. Om du har assistent använd den. Blanda degen med sirap, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa under bakduk 30 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela och forma limpor. Lägg limporna i smorda och mjölade 1 1/2-litersformar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 175°.
5. Ställ formarna i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min Om du vill bröden ska få en tät struktur och kantig form typisk för kavring; lägg på ett bakplåtspapper och täck med en plåt så att bröden inte höjer sig under gräddningen.
6. Ta ut bröden och pensla dem med kallt vatten. Linda in dem i bakduk och låt kallna.
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Tårt- och kakrecept, t ex Annatårtan
Ursprungligen ca 1880, här något moderniserad.
Annatårtan Ingredienser till 8-12 bitar: 225 gram riktigt mörk choklad (kakao) 225 gram smör, 4 ägg, 2 dl strösocker, 2 ½ dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver. En näve rostade och hackade hasselnötter. Smör- och mannagryn till formen.
Garnering Ingredienser: 2 dl vispgrädde, ca 1 dl hallon, eller bitar av annan säsongsfrukt (Om äpple: dutta på lite flytande honung).
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen och smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulvret i mjölet. Blanda samman allt – chokladsmörblandningen med äggasockret och därefter mjölblandningen. Rör om. Smörj och bröa en form, gärna med mannagryn. Häll i smeten och grädda i ugnen i 20-25 minuter står det i receptet. Kakan ska vara torr i mitten när du tar ut den. Tänk på att den sätter sig när den svalnar. Låt kakan svalna helt.
Nu kan du garnera tårtan med vispad grädde och bär/fruktbitar.
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Dryckjom
MJÖD
5 l Vatten, 1 1/2 dl Farinsocker, 1 1/2 dl Socker, 1 1/2 dl Lättöl, 1 Citron; väl sköljd 2 tsk Jäst, 6 russin per flaska, 1 msk socker per flaska.
Koka upp vatten, farinsocker, socker, lättöl och rivet skal av citron. Låt blandningen kallna, och blanda den med citronköttet och jästen, utrörd i lite av ölblandningen.
Lägg russin och socker direkt i varje flaska, och häll på ölblandningen.
Sätt på kork. (OBS! Inte för tättslutande, för då exploderar flaskan!)
Låt flaskorna stå kallt.
Mjöden är färdig efter tre dagar eller när russinen flutit upp.
Ta bort russinen och servera väl kyld, i stället för läsk eller öl.
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
GLÖDGAT VIN
En stor sats Sockerlag:
1,8 kg strösocker
2 L vatten
5 g citronsyra
Blandas med:
1,8 L okryddat brännvin
2 flaskor Rhenvin
2 st vaniljstänger ska dra i 1 dl sprit under 5 dagar
Glödgat vin ska i första hand smaka vin, ha en tydlig alkoholsmak och aromatisk sötma.
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
KLARET
Klaret från slutet av 1500-talet / KungErik XIV:s favoritdryck
4 lod kanel, 2 lod kardemumma, 2 nejlikor, tag dessa persedlar väl smått stött, och lägg i ½ stop franskt brännvin i en boutellie och låt det sedan stå i 9-10 dagar på en kakelugn så att det är ljummet men inte varmare, rör om varje dag, tag sedan ½ skiedblad och väl mindre en kanna vin och låt det stå i 12 timmar, dock måste i flaskan läggas 3-4 lod socker.
Eller gå efter den moderna versionen:
- 10 cl vodka eller brännvin
- 1 tsk kanel
- ¼ – ½ tsk kardemumma
- ½ tsk malda nejlikor
- 2 dl vitt vin (Rhenskt vin)
- 2-3 msk sockerDag 11. Tag en matsked av blandningen och häll i vinet, tillsätt sockret och låt stå i 12 timmar. Drycken avnjutes kall eller rumstempererad.
- Att det vita vinet bör vara Rhenskt, dvs sannolikt Riesling, utgår bland annat från Olaus Magnus (1490-1557) Historia de gentibus septentrionalibus – Historia om de nordiska folken (1555) där det anges att man importerade tre sorters vin till Sverige; söta, sura och lätta. Det var det så kallade Bastardvinet från Spanien, de sura vinet från Frankrike som bland annat användes som nattvardsvin (dvs rött vin) och det lätta Rhenskt vinet. Om detta kan man läsa i den 13:e boken, kapitel 19-20; Om utländska viner, de enda som komma i fråga i Norden och Om de till Norden inskeppade vinernas olika beskaffenhet.
- Blanda brännvinet och kryddorna i en flaska – låt stå i 10 dagar, vätskan ska hållas ljummen, skaka om flaskan varje dag.
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
GLÖGG
Herr apotekare Lindbloms mustiga glöggbrygd.
Satsen är stor, men gå ihop några stycken och dela rättvist.
Sockerlag:
1,8 kg strösocker
2 L vatten
5 g citronsyra
Blandas med:
1,8 l spiritus fortis (okryddat brännvin)
2 flaskor Marsalavin
1 flaska rödvin
25 g tinctura vanilla (finns på apoteken)
Det skulle också vara 15 g tinctura sine gal, men det finns inte längre att köpa den ersätts därför med 1 vaniljstång som ska dra i 1 dl sprit under 2 dagar.
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Glögg dracks varm/het då som nu under juletid. Men den dracks även avkyld, alternativt tempererad, under sommaren vid de fina kalasen.
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Klister (mjöl + vatten)
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Måttenheter – Mat och bak
1 näve = en halv deciliter = 0,5 dl
1 kkp = 1 kaffekopp = 1,5 deciliter = 1,5 dl
1 tkp = 1 tekopp = 2,5 deciliter = 2,5 dl
1 dricksglas = 2 deciliter = 2dl
1 dsk = 1 dessertsked = 7 milliliter = 7 ml (enligt uppgift)
Måttenheter – Vätska
1 fat = 200 liter
1 ämbar = ?
Måttenheter – Övrigt
1 tum (modern svensk kan vara samma som den engelska) = ca 25 mm (andra länder har andra längder på tum bl a i Danmark)
1 verktum (för metall) = ?
1 aln
1 fot
Brösthöjd = ca 130 cm
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Kristidsrecept
Smörutdrygning:
600 gr smör och 400 gr pressad potatis; Smöret och potatismoset arbetas samman kraftigt tills massan är slät. Saltas något.
Surrogat för vispgrädde:
xx
Surrogat för kaffe:
Råg kokat i mjölk
Surrogat för socker:
xx
Surrogat för bröd:
Man tog bitar av innerbarken, troligen från gran, och använde i brödet.
Nödmat: se även http://paulaz.se/matnyttigt
http://www.kalmarlansmuseum.se/besok-oss/kalender/kristidsmat-eller-man-tager-vad-man-haver/
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Träbehandling
1)
Trätjära används fortfarande som träskydd (gammalt recept: lika delar tjära, balsamterpentin och kokt eller rå linolja) men också den användningen ifrågasätts idag av EU-expertis. Behandlat trä blir mycket mörkt och används ofta till bryggor, förrådsbodar, boddörrar och äldre båtskrov.
2)
Som träbehandling används fortfarande en blandning av lika delar terpentin (balsamterpentin) och kokt linolja (huruvida rå linolja fungerar är för mig okänt / 2014 Björn Möller). Hållbarheten är ca 50 år. Kolla med färghandeln vilka färgtyper som kan användas.
3)
Outblandad linolja tar mycket lång tid på sig att torka men ger en glansiga yta. Torktiden kan vara upp emot året, klibbfri dock lite snabbare!
4)
Rödfärg
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o
Faktablad – Övrigt – Recept